Zorgeloos op gewicht blijven doe je zo!

Na ooit twee kledingmaten afgevallen te zijn, ben ik al ruim 15 jaar op gewicht! Dat lukt mij omdat ik mij bijna elke dag aan een dagmenu hou. Het helpt mij om in een ritme te blijven en door dit ritme blijf ik heel gemakkelijk op gewicht. Zelfs nu ik in de overgang ben, heb ik er maar een paar kilo bijgekregen. En dat is heel normaal;-).

Vaak word me gevraagd hoe ik dat doe, zo zorgeloos op gewicht blijven. Voor velen blijkt het moeilijk om in te schatten hoeveel ze moeten eten. En welke keuzes ze dan moeten maken. Er wordt ook heel veel tegenstrijdigs in de media hierover gezegd. In het ene artikel lees je over de enorme gezondheidswinst als je vanaf nu alles in kokosvet bakt. In het volgende artikel echter, wordt je gewaarschuwd dat er veel te veel verzadigd vet in zit.

Graag wil ik mijn dagmenu met je delen, zodat je zult ervaren hoe makkelijk het is om je gewicht stabiel te houden. Hoe fijn het is dat je er zelfs niet meer mee bezig hoeft te zijn Mijn dagmenu vult snel je eventuele tekorten weer aan en zorgt ervoor dat je weerstand opbouwt.

Tegelijkertijd zul je merken dat je geen honger hebt tussendoor. Honger is meestal de reden dat we voor de bijl gaan. Want we weten allemaal dat een hongergevoel je slap en futloos maakt. En van slap en futloos krijg je mentaal minder weerstand, waardoor de kans heel groot is dat je gaat snaaien.

Regelmatig eten, zo om de 2 à 3 uur, houdt mij al jaren slank. Nu is het natuurlijk niet zo dat je van mij moet eten. Het is belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam. Als jij iemand bent die na een stevig ontbijt makkelijk door kan tot de lunch, dan is dat prima. Bijna iedereen heeft echter ergens in de middag een dip, zo rond 15 of 16 uur. Dat is een teken dat je moet eten! En dan iets fatsoenlijks dat op eten (lees: voeding) lijkt. Dus geen sultana of evergreen, maar een knäckebröd met beleg of bakje kwark.

DAGMENU
Ontbijt
Afwisselend:
• (Biogarde of geiten of halfvolle) yoghurt met 2 eetlepels havermout, 1 eetlepel lijnzaad, 1 eetlepel pompoen- of zonnebloempitten, 1 stuk fruit
• Kwark met gehakte noten en zaden en fruit
• Havermoutpap
• (Volkoren/rogge of spelt) brood* met beleg (kaas, geitenkaas, vleeswaren) en (room)boter
• Smoothie van 125 ml yoghurt/ 125 ml sojamelk/rijstemelk/amandelmelk (ongezoet)/ ½ banaan/ kopje bosbessen of ander fruit/ 1 eetlepel lijnzaad/ 2 eetlepels havermout en een flinke hand verse spinazie

Tussendoor:
1 á 2 stuks fruit

Lunch
Afwisselend:
• Salade van diverse soorten sla, rauwkost, handje noten, tonijn of zalm uit blik/ schapenfeta kaas, beetje peper, kurkuma, scheutje balsamicoazijn en walnotenolie of olijfolie
• Volkoren/rogge of spelbrood* met beleg en rauwkost (wortels, tomaat, komkommer, paprika)
• Kom soep (zelfgemaakt) met, indien gewenst, 1 roggeknackebrod Hierbij mineraalwater of kruidenthee

Tussendoor, keus uit:
Volkoren rijstwafel of rogge/volkoren knäckebröd met beleg Rauwkost
Een paar stuks gedroogd fruit met een paar ongebrande ongezouten noten
Avocado met wat citroensap en zeezout Kwark/ yoghurt met een wat vers fruit erin, eventueel wat zaden of noten toevoegen

Avondeten:
200 gram groenten (minimaal), liefst vers, gekookt in weinig water, gestoomd, gewokt of uit de oven
2 à 3 keer per week (vette) vis,
ongeveer 150 gram p.p. 3 à 4 keer per week (biologisch) vlees of gevogelte,
ongeveer 100 gram p.p.
Keuze uit: aardappelen of volkorenpasta (maximaal 2 keer per week), zilvervliesrijst, quinoa of volkorencouscous 1 glaasje droge wijn (af en toe; als je wilt afslanken zo min mogelijk)

Tussendoor:
Stukje pure chocolade (minimaal 72% cacao) of beetje kwark met noten/zaden of een paar olijven
Probeer na 20.30 uur niets meer te eten, zodat je lichaam langzaam kan overgaan in de nachtstand. Hierdoor slaap je beter in en je zorg je ervoor dat ’s nachts je vet verbrand wordt.

*maximaal 1 broodmaaltijd per dag

Zorg ervoor dat je afwisselt met je ontbijt en lunch; hoe gevarieerder je eet, hoe groter de kans dat je werkelijk alle voedingsstoffen binnen krijgt die je dagelijks nodig hebt. Als je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt, dan merk je dat doordat je meer energie krijgt, beter slaapt en meer weerstand opbouwt (zowel fysiek als mentaal). Bovendien krijg je ’s avonds geen trek meer in zoetigheid omdat je overdag alles hebt binnengekregen aan voedingsstoffen.

Kortom: Overdag goed en afwisselend eten zorgt ervoor dat je lichaam voldoende voeding(stoffen) heeft gekregen. Hierdoor heb je ’s avonds geen trek meer in zoetigheid en zo blijf je slank!


Geef een antwoord