Zomergroente uitgelicht: bietjes

Er liggen weer volop zomerbieten in de winkel. Deze zijn anders dan de winterbieten. Ze zijn iets kleiner en als je ze kan kopen met het loof er nog aan, dan kan je dat lekker wokken. Zomer of winter, bietjes zijn erg gezond; ze zitten vol met vitmaminen, mineralen en antioxidanten. En het heeft natuurlijk een geweldige kleur, dat roodroze, dat op je bord zo heerlijk vrolijk staat. Het is een veelzijdige groente die je zowel warm als koud kan eten. Vandaag maak ik er een soep en een salade van. Lekker makkelijk 😉

Bietensoep

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram gekookte bietjes
200 gram kruimige aardappels
1 sjalotje
2 el sinaasappelsap
2 el magere yoghurt
2 el crème fraîche
100 gr zachte verse geitenkaas
500 ml groentebouillon
1 el olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

  • Snijd de sjalot fijn, schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes en snijd ook de bietjes in blokjes van 2 centimeter.
  • Doe olijfolie in een soeppan en voeg de fijngesneden sjalot toe. Bak 2-4 minuten op heel laag vuur. Voeg de blokjes aardappel en biet toe en bak kort mee.
  • Giet de bouillon erbij en breng zachtjes aan de kook en laat daarna rustig op laag vuur 15 minuten koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot dat hij mooi glad is. Voeg de sinaasappelsap toe en breng verder op smaak met zout en peper.
  • Meng de geitenkaas, crème fraîche en magere yoghurt samen tot een gladde crème. Breng op smaak met peper.
  • Verdeel de soep over de kommen, schep in elke kom wat geitenkaasroom.

Klassieke rode bieten salade

Ingrediënten voor 4 personen
350 gram gekookte bietjes
1 kleine ui
2 appels in partjes
3 el olie
1 ½ el azijn
½ tl mosterd
zout en peper

Bereiding:

  • Snijd de gekookte bietje in plakjes.
  • Pel de ui en snijd/schaaf de ui in dunne ringen.
  • Klop een dressing van olie,azijn en mosterd. Breng dit op smaak met zout en peper.
  • Beleg vervolgens een schaal met rode biet en uiringen. Leg hierover de appelpartjes.
  • Giet hierover de dressing.
  • Dek het af met plastic- of aluminiumfolie en zet het een nachtje weg, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Lekker voor ‘s avonds of tijdens de lunch. Eet smakelijk!


Geef een reactie