Zet toch gewoon je tomtom aan als je wilt afslanken!

Afvallen en je doel bereiken

Er was een tijd dat je gewoon de weg vroeg als je ergens heen moest waar je de weg niet kende.  Je draaide je raampje van de auto naar beneden en vroeg een willekeurige voorbijganger of hij je kon uitleggen waar je heen moest. Ik weet nog dat er een stratenboek verscheen, waarin je per plaatsnaam een plattegrond had en daar dan het adres kon opzoeken waar je heen wilde. Met het stratenboek op schoot reed ik dan naar het mij onbekende adres, in de hoop het zo snel mogelijk te kunnen vinden. Dat was echt een enorme vooruitgang! Zo werd je onafhankelijk van anderen en kon je op eigen kracht het adres vinden, zonder al te veel dwalen en oponthoud.

Dit lijkt enorm lang geleden, want inmiddels zijn we helemaal gewend geraakt aan het gebruik van een navigatiesysteem. Mijn kinderen weten gewoon niet beter dan hun mobiel aan te zetten en op Google Maps het adres op te zoeken waar ze heen willen, om daar dan zonder problemen naar toe geholpen te worden. Zelfs als je op vakantie gaat naar het buitenland kun je toe met je telefoon of een ander navigatiesysteem. Je durft er gewoon op te vertrouwen dat je de weg zult vinden. Sterker nog: je neemt wellicht niets eens meer een ‘ouderwetse’ wegenkaart mee voor de zekerheid. Of misschien heb je thuis de route beschrijving op internet opgezocht en die uitgeprint en meegenomen.

In ieder geval zijn we er niet meer aan gewend om een ander om hulp te vragen als we de weg niet weten. We vinden dat we het, met alle hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn, toch wel zelf moeten kunnen.  Nodeloos je tijd verdoen met rondjes rijden of verdwalen is er niet meer bij. We zijn efficiënt en op tijd, want we hadden van te voren precies berekend hoe lang we er over zouden doen om van A naar B te komen.

Zou het niet heerlijk zijn als er ook een navigatiesysteem was om mee af te slanken? Je zet gewoon je Tomtom aan en die zegt precies, en op het goede moment, waar je heen moet. Waar je links af moet slaan en waar juist rechtdoor. En  waar je verkeerd bent gegaan wordt je verteld om te keren om dan alsnog de goede weg in te slaan. Zodat je komt waar je wezen wilt, en liefst zo snel mogelijk!

Voor veel mensen is een dieet een navigatiesysteem; je volgt de opgegeven route (de richtlijnen van het dieet)en als je de instructies goed opvolgt weet je zeker dat je aankomt op het goede adres (je nieuwe gewicht). Maar net als bij de Tomtom kom je er niet als je de verkeerde afslag neemt!

Stel: je wilt van Amsterdam naar  Breda. Je stapt in je auto en stelt de Tomtom in. Je start de auto en vertrouwt blindelings op je tomtom dat deze je zo snel mogelijk van Amsterdam naar Breda brengt. Het enige wat jij hoeft te doen is gas te geven en te rijden, volgens de instructies. Dan weet je dat je 1 uur en 20 minuten later op je bestemming bent.

Dus je rijdt weg van huis en draait de A2 op , richting Breda: je bent op de goede weg en hebt de gang er lekker in zitten. Over ruim een uur ben je er. En dan zie je  opeens het bord “Vinkeveen” en voor je er erg in hebt neem je deze afslag.  Het is prachtig weer en je wilde altijd al eens naar de Vinkeveense plassen dus dat ga je nu doen. Het lijkt je heerlijk om even aan het water te zitten en te genieten van het mooie weer. Helemaal enthousiast neem je een kamer in een hotelletje en ben je je plan om naar Breda te gaan vergeten. Totaal afgeleid door al het leuks in Vinkeveen!

De volgende morgen wordt je wakker en besluit dat je nu toch echt vandaag naar Breda wilt. Je stapt weer in je auto, hervat de route en rijdt de A2 verder af. Tot Utrecht gaat het goed. Dan wordt je afgeleid door een enorm winkelcentrum langs de weg waar je veel over gehoord hebt. Dit is je kans om er even langs te gaan… en dat doe je!

En zo ging je van A naar B, met alle goede intenties van dien, maar wordt je telkens afgeleid of verleid om even een zijspoor te volgen. Met een dieet gaat het vaak net zo. Je weet precies wat je moet doen om er te komen, maar er zijn telkens afleidingen en verleidingen die je van  je pad afhalen.  Soms zelfs zo definitief dat je besluit terug naar huis te gaan voordat je je bestemming bereikt hebt.  Terwijl er echt een heel groot verlangen is om in B te komen!

Kortom: als je echt van A naar B wilt, zet dan je Tomtom aan, volg de instructies en de opgegeven route en blijf gericht op je eindbestemming. Om dan uiteindelijk de volgende woorden te horen en te kunnen genieten: “BESTEMMING BEREIKT! “


Geef een antwoord