We moeten minder zout eten – deel 3/5

Onlangs las ik een artikel in het AD over mythes waar het gaat om voeding. Via deze link kan je het gehele artikel lezen. Een Britse epidemioloog heeft onderzoek naar gedaan naar voedselmythes, waarvan een aantal zijn opgenomen in dit artikel. Meerdere mensen brachten dit artikel onder mijn aandacht met de vraag hoe ik tegen deze mythes aankijk. In een aantal blogs zal ik steeds een mythe die in dit artikel aan de orde komen voorzien van mijn verhaal. Via deze link lees je mijn voorgaande blog over de mythe rondom vis. Nu deel 3, zout.

Mythe: We moeten minder zout eten

Zout zou slecht zijn voor onze gezondheid; je krijgt er onder meer een hoge bloeddruk van. Daarom adviseren veel overheden minder dan 5 gram zout per dag te nuttigen. Volgens Spector zijn er steeds meer studies die het tegendeel bewijzen. Héél veel zout eten is inderdaad ongezond, maar voor de gemiddelde mens is 10-12 gram per dag volgens hem geen probleem. ,,Uit onderzoek blijkt dat zoutreductie bij 90 procent van de mensen geen noemenswaar­dige invloed heeft op de bloeddruk of het voorkomen van een hartaanval of beroerte. Sterker nog, heel weinig zout gebruiken blijkt juist het risico daarop te vergroten.’’ Veel zout is eten is vooral belastend voor je nieren. Te weinig zout is ook weer niet goed want dit kan onder meer je schildklier negatief beïnvloeden. Kortom: BALANS! Zoals bij zoveel dingen is dat ook hier het toverwoord. Als je geen pakjes en zakjes gebruikt en goede kruidenmixen (zonder zout) gebruikt om mee te koken, dan kun je er bijna van uit gaan dat je zout inname wel snor zit.

 


Geef een antwoord