Verzadigd vet veroorzaakt hart- en vaatziekten – deel 4/5

Onlangs las ik een artikel in het AD over mythes waar het gaat om voeding. Via deze link kan je het gehele artikel lezen. Een Britse epidemioloog heeft onderzoek naar gedaan naar voedselmythes, waarvan een aantal zijn opgenomen in dit artikel. Meerdere mensen brachten dit artikel onder mijn aandacht met de vraag hoe ik tegen deze mythes aankijk. In een aantal blogs zal ik steeds een mythe die in dit artikel aan de orde komen voorzien van mijn verhaal. Via deze link lees je mijn voorgaande blog over de mythe rondom zout. Nu deel 4, verzadigd vet.

Mythe: Verzadigd vet veroorzaakt hart- en vaatziekten

Sinds studies in de Verenigde Staten uitwezen dat mensen met hoge waarden aan verzadigd vet vaker hartklachten kregen, ging verzadigd vet in de ban. Dat kwam vermoedelijk doordat het mensen betrof die veel junkfood aten en daarbij spelen ook allerlei andere stoffen een rol, zegt Spector. ,,Het gaat om de ­totale maaltijd, niet alleen om het type vet. Verzadigd vet in zalm of olijfolie heeft een ander effect op je gezondheid dan verzadigd vet in sterk bewerkt voedsel. Goede vetten zijn bijvoorbeeld een hoge kwaliteit olijfolie en koolzaadolie. Recente studies laten zien dat iemand met veel van die verzadigde vetten in zijn ­dieet juist vaak gezonder is.’’ De voedselindustrie begon goedkopere soorten vet te gebruiken en low fat-producten te produceren die gezonder zouden zijn. Het tegendeel is waar. ,,Sinds we verzadigd vet zijn gaan verruilen voor koolhydraten, worden mensen dikker en zieker. De kunstmatige transvetten in ons voedsel hebben miljoenen mensen het ­leven gekost.’’ Gezond vet maakt je vrolijk en gelukkig! Iedereen heeft gezond vet nodig, precies zoals Tim Spector het aangeeft. Sinds we vet zijn gaan ruilen voor de suikers uit koolhydraten, zijn mensen steeds dikker en zieker gaan worden. We zijn ten onrechte bang gemaakt voor vooral verzadig vet. Het zijn de transvetten waar je voor op moet passen.


Geef een antwoord