Tijd voor rabarber

Rabarber is een groente die je in de periode april t/m juni kan eten. Nu dus! Je kan er echt vanalles van maken en bij elk gerecht gedurende dag kan je het eten.
Verse rabarber heeft bij aankoop harde en stevige stelen. Voor rabarber geldt: hoe dunner en steviger de stelen, hoe lekkerder de rabarber. De meest bekende bereiding is die met suiker in 15 minuten tot ‘moes’ of compote koken, tot de stengels uit elkaar vallen.
Hoe roder de stengels, hoe zoeter de rabarber. Groene stelen zijn zuurder dan rode. Rabarber heeft een unieke, iets zure smaak en wordt zowel warm als koud gegeten. Rabarber bevat diverse antioxidanten. Deze helpen om je lichaam gezond te houden.
De compote is een heerlijk bijgerecht voor bij bijvoorbeeld stoofschotels. Maar als dessert kun je het mengen met yoghurt of een bolletje ijs. Maar rabarber kan je ook lekker verwerken in taart of gebak. En dat laatste deel ik hieronder met je. Een lekker gerecht als dessert of gebak.

Rabarbercrumble

Ingrediënten

  • 1 kg rabarber
  • Sap van 1 sinaasappel, citroen of een scheutje water
  • 2 theelepels vanille extract
  • 150 gram havervlokken
  • 4 handenvol met een mix van noten.
  • 10 dadels, ontpit en fijngehakt
  • 2 volle eetlepels kokosrasp + klein beetje extra om te garneren

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de rabarber schoon en snijd de rabarber in kleine stukjes en doe deze in een ruime pan.
  3. Schenk het sinaasappel- of citroensap er overheen en voeg 2 theelepels vanille extract toe.
  4. Zet de pan met een deksel middelgroot vuur. Wanneer de rabarber kookt zet jet het vuur lager.
  5. Zorg ervoor dat er een beetje vocht blijft zitten in de pan, schenk indien noodzakelijk een klein beetje water bij.
  6. Maak in ongeveer 20 minuten een zachte compote van de rabarber.
  7. Ondertussen meng je in een kom de havervlokken met de fijngesneden dadels, kokosrasp en fijngehakte noten tot een crumble.
  8. Vet een ovenschaal licht in met een beetje boter en doe daar de rabarbercompote in.
  9. Strooi de crumble over de rabarber.
  10. Plaats de schaal in de oven en bak de crumble in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  11. Haal de schaal uit de oven en strooi er nog een klein beetje kokosrasp overheen.

Iets laten afkoelen en dan heerlijk van genieten!

 


Geef een antwoord