Recept a la Ottolenghi

Dit is een recept uit een van mijn favoriete kookboeken, Simpel van Ottolenghi. Dit recept vinden ook kinderen vaak erg lekker. En mocht je wat overhouden, dan is het ook erg lekker voor de lunch de volgende dag.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 3 aubergines
  • 100 ml olijfolie
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 500 gram cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 350 gram bulgur
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 rasp van een citroen
  • 10 blaadjes verse munt
  • zout
  • peper

Zo maak je het

  1. Snij de aubergines in blokjes van ongeveer 3 cm dik. Leg de aubergines in een vergiet en bestrooi met zout. Je kunt meerdere laagjes aubergines in het vergiet doen. Doe tussen elk laagje een stuk keukenpapier. Laat het zout ongeveer 30 minuten intrekken in de aubergines. Je zult zien dat de aubergines vochtig worden. Het vocht trekt uit de aubergine door het zout. Na 30 minuten dep je de aubergines droog met een keukenpapiertje. 
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar. 
  3. Intussen begin je alvast met het bereiden van de bulgur. Giet 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Snij de ui in halve ringen en bak deze in de olijfolie tot ze gaar en gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Snij de knoflook fijn en voeg deze toe aan de ui, samen met de piment. Bak ongeveer 1 minuut mee. 
  4. Doe nu de cherrytomaatjes in de pan en doe de deksel op de pan. Laat de tomaten 10 minuten sudderen en pureer ze dan voorzichtig met een pureestamper (of plet ze met een lepel). 
  5. Roer de tomatenpuree, de bulgur en 500 ml kokend water en een theelepel zout toe en doe de deksel op de pan. Haal de pan van het vuur en zet de pan 20 minuten opzij, totdat de bulgur alle vocht heeft opgenomen. 
  6. Leg nu de aubergines op de bakplaat. Schenk de rest van de olijfolie erover en bestrooi met peper. Bak de aubergines ongeveer 35-40 minuten in de oven op 180 graden. De aubergines zijn goed als ze lekker zacht zijn geworden. 
  1. Doe de yoghurt in een schaaltje en rasp hier de citroenschil over met een rasp. Snij de helft van de muntblaadjes fijn en voeg toe aan de yoghurt. Breng op smaak met wat olijfolie, zout en peper. 
  2. Nu kun je opscheppen! Serveer de bulgur met de gegrilde aubergines en citroenyoghurt. Garneer met de overgebleven munt.

Eet smakelijk!

(voor het gemak heb ik het recept gekopieerd van de website van Foxilicious, maar het is hetzelfde als in het kookboek)


Geef een reactie