Mosselen met bier

Het is weer de tijd van het jaar: mosselen!

Mosselen zijn erg makkelijk te bereiden. Je moet wel even goed kijken of alle mosselen goed zijn. Als je ze koopt staan ze vaak al een beetje open. Wanneer je ze dan spoelt voor het koken dan sluiten ze zich weer een beetje. Tik je dan met een schelp ergens tegenaan dan zal deze weer wat openen. Een beschadigde schelp en een schelp die niet meer sluit kan je vooraf al wegdoen. De rest van de schelpen kan je tijdens het koken beoordelen. Het is niet standaard dat wanneer een schelp tijdens het koken niet opengaat, deze niet goed zou zijn. Probeer ‘m dan te openen met een scherp mesje, de ene mossel heeft nu eenmaal een sterkere sluitspier dan de ander.

Ingredi├źnten voor 4 personen:

  • 2 kg verse mosselen
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 400 gram ui, prei en wortel
  • 1 flesje blond bier

Bereiding:

  1. Spoel de mosselen in ruim koud water. Verwijder de kapotte schelpen en schelpen die openstaan. Laat de mosselen 5 min. in het water liggen. Snipper ondertussen de sjalot en snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit de olie in een (mossel)pan en bak de knoflook en sjalot 1 minuut. Voeg de groenten toe en bak 3 minuten.
  2. Laat ondertussen de mosselen uitlekken. Voeg de mosselen en het bier toe. Kook de mosselen met de deksel op de pan in 5-8 minuten gaar. Schud de pan regelmatig, dan worden alle mosselen tegelijk gaar. Breng de mosselen op smaak met peper en zout. Schud om en verwijder dichte schelpen. Serveer de mosselen in de pan.
  3. Eventueel met wat brood of frietjes (lekker, maar misschien iets minder verstandig…) en een alcoholvrij biertje.

Eet smakelijk!


Geef een reactie