Het Pavlov effect. Ken je dat, heb jij dat?

Iedereen heeft wel een geur of een liedje dat je ergens aan doet denken. Alleen al de gedachte aan bepaald eten doet je watertanden…. het pavlov effect.

Maar wie is Pavlov eigenlijk?

Pavlov was een Russische onderzoeker die aantoonde hoe conditionering in het gedrag werkt. Hij deed een onderzoek bij honden. Honden beginnen namelijk te kwijlen als ze voedsel zien. Hij liet de hond het voedsel zien en zette tegelijkertijd een metronoom aan. Het geluid van de metronoom zorgde ervoor dat de honden na verloop van tijd al gingen kwijlen bij het horen van het tikkende geluid van de metronoom, zelfs als er geen voedsel te zien was.

Deze ontdekking wordt het Pavlov effect genoemd; het verschijnsel dat hier wordt bedoeld heet klassieke conditionering. Wanneer een prikkel A (het signaal) herhaaldelijk voorafgaat aan prikkel B (het voeren) dat een bepaald gedrag (kwijlen) oplevert, dan zal op den duur prikkel

A zal dat gedrag opleveren, ook zonder prikkel B.

Een voorbeeld:

Stel jezelf voor als baby. Je ligt te slapen en je wordt wakker, omdat je graag gezelschap wilt en misschien ook wet een knuffel. Je enige manier om duidelijk te maken dat je iets wilt is: huilen! Dus dat doe je. Prompt komt je moeder. Zij weet niet je precies wilt en denkt dat je honger hebt. Dus maakt ze een flesje klaar en krijg je te eten. Je krijgt een speen in je mondje totdat de fles leeg is. Je leert als het ware je flesje leeg te drinken, of als kleuter je bordje leeg te eten, ook als je geen trek hebt. Je maag leert alle emotionele signalen te vertalen  in honger; want  elke behoefte aan iets betekent  immers:  ETEN!

Nog even op een rijtje:

1. Signaal     -> je ervaart iets

2. Prikkel       -> je ‘herinnert’ je een patroon

3. Actie!       -> bepaald gedrag

Oefening: Bewust worden van triggers

Wanneer drukt iemand op jouw ‘rode knop’? Wat kan voor jou een aanleiding zijn om te gaan eten (of drinken)? Welke gebeurtenis roept bij jou een bepaalde herinnering op die zorgt dat je  wat  wilt eten? Schrijf nu eens 5 van deze ‘triggers’ op:

Heb je een patroon of ben je een patroon?

Herken je je patroon? Hoe kun je dit patroon vervangen naar een andere beslissing? (Actie) Beschrijf deze eens:


Geef een reactie