De ‘gezonde’ New York cheesecake

Cheesecake. Van velen een van de favoriete taarten. Helaas niet een van de meest gezonde taarten, voor zover er een taart überhaupt gezond is natuurlijk. Bij deze in ieder geval een ‘gezonde’ variant van een heerlijke New York cheesecake.  ‘Gezonder’ omdat er geen koekjes in de bodem maar dadels en noten zitten. Ook zit er minder suiker in dan de gezonde variant. In deze versie gebruik ik kokosbloesem of palmsuiker. Maar goed….ook  een stuk ‘gezonde’ cheesecake is voor af en toe prima te doen, maar weet dat je er nog steeds veel energie mee binnen krijgt! Mij kun je hier in ieder geval ’s nacht voor wakker maken! I love New York cheese cake. 😉

Dit heb je nodig voor de bodem (springvorm 20 cm doorsnee):

  • 4 el havermout
  • 10 medjool dadels, ontpit
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl kokosvet
  • Flinke hand amandelen en walnoten
  • 2 tl speculaaskruiden

Zo maak je de bodem

  1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng alles door elkaar tot het gemalen is.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (knip het papier rondom weg als je de bodem gesloten hebt).
    Vet de randen van de springvorm licht in.
  3. Verdeel de ingrediënten nu over de bodem van de springvorm en duw goed aan met de bolle kant van een lepel.
  4. Zet de springvorm in de koelkast tot verder gebruik.

Dit heb je nodig voor de vulling

  • 800 gram roomkaas
  • 30 gram bloem
  • 4 grote eieren
  • 65 ml slagroom
  • 1 el citroenrasp of citroenzestes
  • 150 gram kokosbloesem- of palmsuiker
  • 1 tl vanille essence

Voor de topping:

  • 1 bekertje zure room
  • ½ tl vanille essence

Zo maak je de vulling

  1. Verwarm de oven op 180° C.
  2. Klop de roomkaas, suiker en bloem met een mixer op medium snelheid tot een gladde massa.
  3. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop telkens een minuut voor je het volgende ei toevoegt. Schraap telkens de zijkanten van de mixerkom naar het midden.
  4. Voeg nu slagroom, citroen en 1 tl vanille toe en mix het door elkaar.
  5. Haal de springvorm uit de koelkast en vul deze met het roomkaas mengsel.
  6. Tik zachtjes tegen de zijkant van de vorm om zoveel mogelijk luchtbelletjes te verwijderen.
  7. Zet in het midden van de oven gedurende 15 minuten,
  8. Verlaag nu de ovenstand naar 120°C.  en bak de taart nog 90 minuten.  De taart moet redelijk stevig zijn en alleen in het midden mag het nog wat lobbig zijn.
  9. Maak de topping: roer de vanille essence door de zure room
  10. Strijk dit voorzichtig over de warme taart en zet het deze nog 15 minuten in de oven.
  11. Haal dan de taart weer uit de oven en snij met een scherp warm mes de randen van de taart los.
  12. Laat de taart afkoelen en zet daarna in de koelkast. De taart is op zijn lekkerst als deze 24 uur in de koeling heeft gestaan.
  13. Eventueel kun je de taart nog aankleden bij frambozen, aardbeien en ander rood fruit.

En dan… lekker van smullen!


Geef een antwoord