Alcoholvrij bier vs ‘gewoon’ bier

Naast mijn werk als hypnotherapeut en voedingsdeskundige ben ik natuurlijk ook nog ‘gewoon’ ondernemer. En ook als ondernemer heb ik zo mijn wekelijkse activiteiten, waaronder netwerken. En bij netwerken wordt nog wel eens een borrel gedronken. Nu ga ik niet voor de borrel, maar voor de mensen en de verbinding, maar een glas drinken erbij is wel lekker tijdens al dat praten. Zo was ik ook afgelopen week weer op een maandelijkse netwerkborrel. En daar viel mij iets op:

Er werd behoorlijk wat alcoholvrij bier gedronken.

Niks bijzonders misschien, maar ik vond het toch positief opmerkelijk. Ook ik drink graag een alcoholvrij biertje. Daar wordt dan nog wel eens raar naar gekeken, want bier staat er toch bekend om als ‘dikmakend’ te boek te staan. Maar daar komt ie:

alcoholvrij bier is een uitermate slank drankje!

Alcoholvrij bier (en wijn) is zelfs in veel gevallen een gezondere variant dan frisdrank (spa rood en rivella daargelaten).

Even wat feitjes op een rij:

Alcoholvrij bier bevat aanzienlijk minder suikers dan frisdrank en daarbij juist weer een hoop meer bouwstoffen die ook niet in frisdrank zitten zoals calcium, fosfor, magnesium en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).

Alcoholvrij bier is een natuurlijk product, geproduceerd met natuurlijk mineraalwater, gerst  en, voor veel mensen tegenwoordig heel belangrijk, helemaal vrij van E-nummers!

Onderzoek naar de ‘gezonde’ effecten van alcoholvrij bier

Dat alcoholvrij bier echt gezond is, blijkt uit ook onderzoek van de Technische Universiteit in München. De onderzoekers volgden een 270 gezonde, mannelijke marathon-lopers. Ze moesten dagelijks een liter alcoholvrij bier drinken. De helft van de mannen kreeg een placebo met een vergelijkbare smaak. De mannen wisten niet welke drank ze kregen. Iedere paar dagen werd er voor en na de finish en enkele dagen daarna bloed afgenomen. Dit werd onderzocht op markers die aangeven dat er zich ergens in het lichaam een ontsteking bevindt.

Aan het eind van het onderzoek bleken de mannen die het alcoholvrije bier hadden gedronken gezonder dan de placebodrinkers. Bij de bierdrinkers kwamen infecties aan de luchtwegen 3,5 keer minder voor, evenals ontstekingen. En de conclusie luidde: alcoholvrij bier voorkomt verkoudheid en klachten aan de luchtwegen.

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder

Alcoholvrij bier is dus een ‘gezond’ alternatief en steeds meer grote brouwers hebben een alcoholvrije variant te koop. Alcoholvrij bier wordt dan ook steeds populairder. Nu ben ik GEEN promotor van alcohol vrij bier, maar wanneer je op een borrel voor de keuze staat tussen een ‘gewoon’ biertje, frisdrank of alcohol vrij, dan zou ik het wel weten. Of een glas water, dat is altijd nog het beste! 😉


Geef een reactie