5 suikervrije recepten voor de lekkere trek

Hartelijk dank voor het invullen van de enquête. Via mijn nieuwsbrief zal ik je op de hoogte houden wat er uit de enquête naar voren komt en wat ik ermee ga doen. Als dank voor het invullen geef ik je hieronder 5 van mijn favoriete suikervrije recepten voor de lekkere trek.

Geniet ervan, maar denk eraan, met mate 😉


Chocoladetruffels

Mijn all-time favorite – smelt op je tong en hééél makkelijk te maken

Dit heb je nodig:

  • 10 druppels stevia
  • 250 gram mascarpone
  • 100 gram pure chocola (>85%)
  • Cacaopoeder

Bereidingswijze:
  1. Roer de stevia door de mascarpone.
  2. Breek de chocola in stukjes en doe in een magnetron bestendige schaal.
  3. Zet de schaal in de magnetron gedurende ongeveer 3 minuten. Roer door de chocola om te zien of deze is gesmolten. Let op: chocola smelt van binnen uit dus het lijkt net alsof er niks gebeurt maar dan smelt het toch. Vandaar dat je er even doorheen moet roeren om te kunnen zien of het is gesmolten. (Heb je geen magnetron, dan smelt je de chocola au bain marie; in een kom boven een pan met kokend heet water)
  4. Schep de gezoete mascarpone door de gesmolten chocola.
  5. Bedek een ondiep (afsluitbaar) rechthoekig bakje met bakpapier. Schep hier het chocolade mengsel in. Strijk het glad met een spatel. Doe de deksel erop en zet minimaal 1 uur in de vriezer.
  6. Snij de hard geworden plak chocola in stukken en wentel door een beetje cacaopoeder. In de koelkast circa een week houdbaar; in de vriezer langer.


Appeltaartje

Doet het altijd geweldig! Iedereen is altijd verbaasd hoe lekker dit smaakt met een beetje palmsuiker of kokossuiker

Dit heb je nodig:

  • 125 gram volkoren (spelt) bakmeel
  • 50 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 flinke eetlepel ongezoete abrikozenjam (bijvoorbeeld van St Dalfour)
  • 125 gram rozijnen
  • 500 gram zoete appels, bijv. Elstar
  • 100 gram roomboter
  • 50 gram Palmsuiker of kokosbloesemsuiker

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 160˚ C.
  2. Boter smelten (in de magnetron) en laten afkoelen.
  3. Meng suiker, bakmeel en havermout door elkaar.
  4. Meng de boter door het bakmengsel, evenals de jam.
  5. Neem een kleine springvorm en vet deze in.
  6. Verdeel het bakmengsel gelijkmatig over de bakvorm.
  7. Verdeel dan de rozijnen hierover.
  8. Was de appels en rasp ze. De schil mag er inderdaad aan blijven. Verdeel dit over de rozijnen en strooi er dan naar smaak kaneel over. Als je van kaneel houdt dan kun je er flink wat overheen strooien!
  9. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin. De taart is gaar als een cocktailprikkertje er schoon uit komt.


Cranberry – haverkoekjes

Superlekker en voedzaam. Pas op dat je niet ongemerkt door-eet 😉

Dit heb je nodig:

  • 200 gram havermout
  • 50 gram amandelen, in kleine stukjes gehakt
  • 50 gram gemalen kokos
  • 40 gram kokosolie, gesmolten
  • 25 gram palmsuiker
  • 30 gram gedroogde cranberries
  • 25 druppels stevia
  • Snufje zeezout
  • 1 tl. Bakpoeder
  • 115 ml heet water
  • Bakpapier

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 175˚C.
  2. Meng in een beslagkom: havermout, gemalen kokos, kokosolie, palmsuiker, stevia, cranberries, zout en bakpoeder.
  3. Voeg het water toe en kneed alles tot een soepel deeg.
  4. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  5. Maak ongeveer 25 kleine balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Druk ze met je handpalm plat tot een koekje ontstaat. Hou tussen de koekjes voldoende ruimte.
  6. Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten lichtbruin. Laat ze eerst helemaal afkoelen voor je ze opeet. Het zoet van de stevia proef je namelijk beter als het baksel helemaal is afgekoeld.


Dadel-walnootballetjes

Als je niet bang bent om je handen ‘vies’ te maken, dan is dit een heerlijk werkje. Een topper om samen met je kinderen te doen.

Dit heb je nodig:

  • 4 eetlepels geraspte kokos
  • 150 gram dadels, ontpit en in grove stukken gesneden
  • 150 gram walnoten, waarvan 120 gram fijngemalen tot meel en 30 gram grof gehakt
  • 45 gram cacaopoeder
  • 1 el kokosvet, gesmolten
  • Snufje zeezout

Bereidingswijze:
  1. Doe de dadels en het walnotenmeel in de keukenmachine. Maal het door elkaar.
  2. Voeg zout, cacaopoeder, 3 eetlepels geraspte kokos en kokosvet toe. Maal opnieuw.
  3. Doe het mengsel in een kom en meng de grof gehakte walnoten erdoorheen.
  4. Maak van het deeg kleine balletjes. Rol elk balletje door de geraspte kokos en laat ongeveer een uur in de koelkast hard worden.

N.B. Als je geen keukenmachine hebt, dan kun je ook de hak unit gebruiken die bij de staafmixer zit. Je moet dan alleen de dadels en de walnoten apart fijnmalen en daarna bij elkaar doen. (Noten en dadels kun je uiteraard ook handmatig fijnsnijden of -hakken.)


Noten-fruitreepjes

Geweldig om mee te nemen en in je lunchtrommel te doen

Dit heb je nodig:

  • 5 gedroogde vijgen, in stukjes
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram Pecannoten
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel honing/ agavesiroop
  • 2 eetlepels geraspte kokos + wat extra om de reepjes door heen te halen
  • Brooddoosje, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:
  1. Maal de rozijnen in de keukenmachine tot ze plakkerig zijn.
  2. Voeg er de vijgen, noten, zonnebloempitten, kokos en honing aan toe. Maal het opnieuw in de keukenmachine. Het mag wat grof blijven, dus niet al te fijn malen.
  3. Doe het in het brooddoosjes en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Snij nu de plak in repen of blokjes en wikkel ze door de kokos.