Ja, het mag weer, pepernoten!

Pepernoten, marsepein, chocola….

De decembermaand is klassiek de maand waarin we heel veel en lekker eten en snoepen. Moet je vooral blijven doen. Misschien niet heel veel, maar wel lekker en als het gezond kan, waarom niet.

Als eerste hebben we natuurlijk de Sint voor de deur staan. En het sinterklaasfeest is niet compleet zonder pepernoten. Ik geef je hierbij 2 recepten, de klassieke variant en een gezondere variant. Aan jou de keuze……

Suikervrije pepernoten. Dit heb je nodig:

  • 100 gram plantaardige boter
  • 250 gram volkorenmeel
  • 75 gram palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
  • 1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 eigeel
  • 3 el sojamelk

Zo maak je de suikervrije kruidnoten:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
  2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat.
  4. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten. Smullen maar!

Klassiek recept voor pepernoten. Dit heb je nodig:

  • 150 gram roomboter
  • 125 gram donkere bastersuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eetlepels melk
  • Snufje zout

Zo maak je de klassieke pepernoten:

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.
  2. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat.
  4. Bak ze in de oven in in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat afkoelen. Smullen maar!

Welk recept je ook kiest, geniet er van, met mate 😉


Geef een reactie